Počet hnačkových ochorení vo Vranovskom okrese v lete stúpol štyrikrát

18.07.2006 Celý región

Vranov nad Topľou 18. júla (TASR) - Štvornásobný vzostup hnačkových ochorení v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zaznamenali v júni zdravotníci Vranovskéh...
Vranov nad Topľou 18. júla (TASR) - Štvornásobný vzostup hnačkových ochorení v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zaznamenali v júni zdravotníci Vranovského okresu.

Pokiaľ v minulých rokoch prevažovali ochorenia na salmonelózu a dyzentériu, tohto roku sa paleta ochorení rozšírila o ochorenia, ktoré v minulosti lekári nediagnostikovali. Vďaka zlepšenej diagnostike vykonávanej v mikrobiologickom laboratóriu vranovskej nemocnice diagnostikovali v uvedenom období 17 z celkového počtu 40 ochorení na kampylobakteriózu. Ide o ochorenie podobné salmonelóze a rovnako ako salmonelóza sa prenáša nedostatočne tepelne spracovaným hydinovým mäsom. \"Toto ochorenie podľa medzinárodných štatistík patrí medzi najčastejšie ochorenia prejavujúce sa hnačkami infekčného pôvodu vo vyspelých krajinách, \" uviedla dnes pre TASR krajská epidemiologička pre Prešovský kraj Valéria Sládeková. Dodala, že ďalším ochorením diagnostikovaným v spomínanom laboratóriu boli rotavírusové hnačky u detí, ktoré sa prejavujú hnačkou a zvracaním a vyskytujú sa hlavne u dojčiat a malých detí. U dospelých sa táto nákaza nemusí vôbec prejaviť, u podvyživených alebo málo imúnnych detí sa môže končiť až smrťou. Ochorenie sa prenáša znečistenými rukami, vodou alebo potravinami.
Zdravotníci každoročne upozorňujú na riziká, ktoré so sebou prináša letné obdobie. Tie môžu negatívne ovplyvniť naše zdravie, hlavne zažívací trakt a pod. Ľudia by si podľa Sládekovej mali uvedomiť, že najdôležitejšie v tomto horúcom období je dodržiavanie osobnej hygieny pri príprave potravy a jej podávaní. \"Musíme mať na pamäti, že baktérie, ktoré spôsobujú prevažnú väčšinu hnačkových ochorení, sa pri vyšších teplotách v potravinách rýchlo rozmnožujú, a tieto sa tak stávajú faktorom ich prenosu, \" doplnila Sládeková. Všetky baktérie sa podľa nej ničia dostatočne dlhým varom.
V horúcich dňoch by sme si mali odpustiť mäkké mäsové výrobky, vajcia, bryndzu, ovčí syr, ktorý sa v obchodnej sieti nesmie predávať a pod.
 

Vyberte región